Krachtige Franciacorta, Antinori Montenisa brut

2015/01/img_6334.jpg
Heerlijke spumante voor een zondagmiddag. De Antinori Montenisa brut uit Franciacorta. De mousserende wijnen uit het Noorditaliaanse Franciacorta zijn altijd al een serieus alternatief voor champagne. Deze Montenisa bewijst het. Markies Antinori heeft niet voor niets sinds 1999 zijn naam, en ongetwijfeld ook kennis en kunde, verbonden aan het huis Montenisa. De samenwerking heeft een mooie spumante in een stijlvolle fles opgeleverd. Mooie prijs ook. Maar pas op: het is geen bubbels voor watjes. Dertig maanden gerijpt. Lekker krachtig en notig. De brut is nog maar de instapwijn. We zijn benieuwd naar de rest…

Naam: Franciacorta, Antinori Montenisa brut
Producent: Montenisa. De wijngaarden van Montenisa bevinden zich in het hart van Franciacorta, rond het stadje Calino ten zuiden van het Iseo-meer. In de 16e eeuw erfde Lavinia Calini het landgoed. Zij trouwde met Gaetano Maggi. Deze familie uit Brescia bleven de eigenarden tot 1999. Toen kwamen Conti Maggi en de befaamde Marchese Piero Antinori overeen dat ze het wijngoed samen zouden beheren om prachtige Franciacortawijnen te maken. Montenisa maakt alleen maar mousserende wijnen, waaronder de brut en de brut rosé, twee blanc de blancs (de Dizero en de Cuvée Spéciale), twee Satèns (NV en millisimato) en een topcuvée Riserva Contessa Maggi die 40 maanden ‘sur cave’ rijpt. In alle wijnen overheerst chardonnay.
Land/gebied: Italië/Franciacorta
Type: spumante
Jaar: NV
Kleur: geel
Zoetheid: brut
Alcoholpercentage: 12,5%
Druivenrassen: chardonnay, pinot bianco en een vleugje pinot nero.
Productie: méthode traditionelle (2e gisting op fles). De eerste vergisting vindt deels plaats in rvs-tanks en deels in eikenhouten vaten. De tweede vergisting vindt plaats op fles en de flessen rijpen maar liefst 30 maanden in de kelder. De remuage vindt nog traditioneel plaats, dus met de hand. Daarna rust de fles nog drie maanden.
Smaakprofiel: In de neus open, fris, rijp. Midfijne mousse. De meeste sites, ook die van de producent zelf, noemen perzik en peer. Iedereen praat elkaar na, lijkt het, zonder de wijn zelf te proeven. Nou, onze fles had echt gerijptere tonen! In de mond gerijpt met krachtige smaken. Hazelnoot. Rijpe appels. Gisttonen. Toasted. Milde zuren. Serieus. Mooi. Midlange afdronk.
Waardering: **** zeer goed
Houdbaarheid: 2-3 jaar
Wijn-spijs tip: fijn aperitief voor gevorderden. Eerder een eetwijn. Stevige kazen. Langres. Salade met gerookte kip, mango en walnoten.
Meer info: http://www.Montenisa.it/eng
Prijs: €23,50 via http://www.a-wijnen.com

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in Franciacorta, Italië, spumante en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s