Salentein brut nature, Argentijnse espumante volgens méthode traditionelle

2015/01/img_6430.jpg
Binnenkort ga ik naar Salentein. Niet het landgoed in Nijkerk, maar het wijngoed in Argentinië. Bij wijze van voorbereiding trokken we de beste bubbel van deze door Mijndert Pon opgerichte bodega maar eens open. Naast een méthode charmat bruiswijn, maakt Salentein namelijk ook een brut nature volgens de méthode traditionelle. De wijn is een blend van de drie klassieke champagnedruiven pinot noir, chardonnay en pinot meunier. Ondanks de lage dosage van 5gr per liter is deze brut nature niet strakdroog. Ideaal voor Nederlanders dus die champagne vaak te droog vinden met een voor velen te hoge zuurgraad.

Naam: Salentein méthode traditionelle brut nature
Producent: Bodegas Salentein.
Bodegas Salentein is opgericht door de recent overleden Nederlandse zakenman Mijndert Pon. Het project Bodegas Salentein startte in 1997, de bouw van de bodega werd in 1999 voltooid. De wijngaarden van Salentein kennen echter een veel langere geschiedenis. San Pablo, één van de wijngaarden van Salentein dateert namelijk uit de 17e eeuw. Hier liggen de ruïnes van Casa Grande, een oude boerderij die gebouwd werd door de Jezuïeten die destijds al bezig waren met de ontwikkeling van wijnbouw. Twee eeuwen later verbouwt Bodegas Salentein de druivenrassen Pinot Noir, Chardonnay en Sauvignon Blanc in de San Pablo wijngaard. Daarnaast worden ook op La Pampa en El Oasis druiven verbouwd.
Land/gebied: Argentinië, Valle de Uco/Mendoza
Type: espumante
Jaar: NV
Kleur: goudgeel
Zoetheid: brut nature (5 gram / liter)
Alcoholpercentage: 12,6%
Druivenrassen: 60% pinot noir, 30% chardonnay en 10% pinot meunier. De druiven komen van wijngaarden op hoogtes die zich bevinden tussen 1400 en 1500 meter.
Productie: méthode traditionelle (2e gisting op fles). De fles heeft 14 maanden ‘sur cave’ gelegen.
Smaakprofiel: midfijne mousse die aangenaam en zacht in de mond tintelt. Rijpe neus met perzik, rijpe appel, amandel en brioche. In de mond zacht met milde zuren. Ook hier rijp fruit. Drinkt makkelijk weg. Ondanks de lage dosage van 5gr per liter is deze brut nature niet strakdroog.
Waardering: **** goed tot zeer goed
Houdbaarheid: 1-2 jaar
Meer info: http://www.bodegassalentein.com
Prijs: €25. In Nederland uitsluitend verkrijgbaar bij de wijnshop van Landgoed de Salentein te Nijkerk.

Advertenties

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in Argentinië, espumante, méthode traditionelle en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Salentein brut nature, Argentijnse espumante volgens méthode traditionelle

  1. Pingback: Dag 6 wijnreis Chili/Argentinië: Bodegas Salentein | VINISSIMA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s