champagne André Goutorbe & Fils, Carte d’Or brut

(null)
Lekkere droge champagne met een hoge doordrinkfactor van een vijfde generatie familiebedrijf in Damery.

Naam: champagne André Goutorbe & Fils, Carte d’Or brut
Producent: André Goutorbe. Het champagnehuis in Damery bestaat sinds 1875. André’s zoon Victor commercialiseerde het merk in 1902 en leidde het huis samen met zijn vrouw Ermence tot 1939 toen het familiebedrijf werd overgedragen aan hun kinderen en kleinkinderen. In 1982 werd het huis officieel André Goutorbe & Fils genoemd en vernoemde kleinzoon André de topcuvée van het hiis naar zijn grootvader. Zo was de Cuvée Saint Victor van 100% chardonnay geboren. Zoon David op zijn beurt introduceerde de Cuvée Plaisir d’Anton, de nieuwe topcuvée van 100% chardonnay die houtrijping heeft gehad. Hiermee staat inmiddels de vijfde generatie aan het roer. De familie werkt met respect voor de natuur, gebruikt voor de meeste wijnen ‘malo’ om wat zachtere zuren te krijgen en rijpt zijn wijnen minimaal drie jaar. De wijngaard beslaat 12 hectare en bestaat voor 35% uit chardonnay, voor 15% uit pinot noor en voor een verassende 50% uit pinot meunier. Hun wijnen overziend, vraag ik me af waar die hoeveelheid pinot meunier in ‘verdwijnt’, want het huis gebruikt vooral veel cuvées met een hoog aandeel chardonnay.
Land/gebied: Champagne
Type: champagne
Jaar: NV
Kleur: lichtgeel
Zoetheid: brut
Alcoholpercentage: 12%
Druivenrassen: pinot noir en chardonnay
Productie: méthode traditionelle (2e gisting op fles) en 4-5 jaar gerijpt.
Smaakprofiel: midfijne mousse. Droog en schoon in de mond. Appel. Peer. Fijne gist- en amandeltonen. In de verte wat mandarijnzest en tropische tonen.
Waardering: ***(*) goed
Houdbaarheid: ca. 4 jaar na aankoop, maar m ‘m lekker vers te houden adviseer ik max. 2-3 jaar bewaartijd.
Wijn-spijs tip: prima aperitiefchampagne, maar de producent adviseert een indrukwekkende reeks gerechten hierbij, waarbij met name de tropische mango- en sinaasappeltonen in de gerechten opvallen. Foie gras met mango-/sinaasappelchutney. Gegrilde gamba’s met piment d’Espelette en mangocarpaccio. Coquilles Saint-Jacques met een vinaigrette van sinaasappel, olijfolie, sjalotjes en mango. Curry van kalkoen met basmatirijst. Gewokte witvis met perzik. Langres-kaas. Heilbotfilet met clementinesaus. Kalfsvlees met zoete aardappel. Mousse van passievrucht, mango en ananas. Clafoutis met kersen. Mangosorbet.
Meer info: http://www.champagne-andre-goutorbe.fr
Prijs: te koop bij o.a. A-Wijnen (www.a-wijnen.com) voor €23,55.

Advertenties

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in bubbels algemeen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s