Crémant de Loire: brut en L’Extra blanc de blancs van Langlois-Chateau

(null)
Langlois-Chateau mag op Bubbelblog niet ontbreken. Het huis, dat sinds 1973 in handen is van champagneproducent Bollinger, maakt in de Loire verdienstelijke crémants, naast andere wijnen. Deze week stonden twee van hun crémants bij mijn proefclub op tafel tijdens een Loire-proeverij. De brut is sappig en toegankelijk, de blanc de blancs valt me echter een beetje tegen.

Crémant de Loire, Langlois-Chateau, brut
De brut heb ik onlangs al op Bubbelblog beschreven. Zie http://bit.ly/16N7Nt3. Die kwam toen in een ordinair sapglas tijdens de vrijmibo op kantoor uit op ***(*) punten. Nu in een goed glas (flûte) scoort de wijn iets hoger en komt uit op 4-. De wijn is van 60% chenin blanc, 20% chardonnay en 20% cabernet franc, heeft 2 jaar gerijpt en is met een dosage van 12 gram/liter redelijk aan de hoge kant. Granny Smith, peer en gisttonen en licht tropisch. In de mond ‘schoon’ en aangenaam. Volle smaak met midfijne mousse. Een correcte ‘crowdpleaser’ die menig bubbeldrinker in Nederland zal aanspreken, met name door het kleine zoetje. Prima receptiebubbel, zeggen ze zelf, en ik ben het met ze eens.
€15,95 bij Gall & Gall en Wijn Verlinden.

En dan L’Extra Langlois, blanc de blancs. Daar mag je net iets meer van verwachten. Dat komt wat mij betreft niet uit. De producent zegt er zelf over: “L’Extra by Langlois-Chateau is intended to be younger, fruitier, more contemporary, more accessible.” Dat verklaart waarom deze wijn maar 12 maanden, in plaats van 24 maanden zoals de brut, heeft gerijpt. Rechtvaardigt dat het prijsverschil van €5 meer? Het jonger snap ik, maar ik vind de brut fruitiger en toegankelijker aandoen. Feit is dat de meesten in mijn proefclub L’Extra wel meer waardeerden dan de brut.

Naam: Crémant de Loire, L’Extra, blanc de blancs, Langlois-Chateau.
Producent: Langlois-Chateau. Langlois-Chateau werd in 1885 opgericht en is sinds 1973 in handen van Société Jacques Bollinger. Het huis produceert een breed assortiment Loirewijnen en crémants volgens de voorwaarden van ‘Terra Vitis’. Dit biologische keurmerk draagt in de wijnbouw de ‘production viticole raisonnée’ uit ofwel het bedrijven van wijnbouw met groot respect en aandacht voor de natuur.
Land/gebied: Frankrijk/Loire
Type: crémant, blanc de blancs
Jaar: NV
Kleur: gelig
Zoetheid: brut
Alcoholpercentage: 12,5%
Druivenrassen: 60% chenin blanc en 40% chardonnay.
Productie: méthode traditionelle (2e gisting op fles). Gek genoeg heeft deze wijn maar 12 maanden gerijpt, in tegenstelling tot de ‘gewone’ brut die 24 maanden rijpte. Had wel wat langer gemogen wat mij betreft.
Smaakprofiel: fris, schoon, droog, appeltonen. Tegen mijn verwachting in wat vlakker dan de brut.
Waardering: ***(*) goed, maar wat mij betreft is de wijn het prijsverschil van €5 ten opzichte van de brut niet waard.
Houdbaarheid: liefst binnen een jaar na aankoop drinken.
Wijn-spijs tip: als aperitief of bij recepties, stelt de producent voor. Kan ook bij een zomerse frisse salade.
Meer info: http://www.langlois-chateau.fr
Prijs: €19,95 (Wijn Verlinden).

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in crémant, Loire en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s