Champagne Geoffroy, Volupté 1er cru brut

Vanmiddag genoten we van een mooie droge champagne 1er cru van Geoffroy. Op het backlabel staat precies wanneer de druiven geoogst zijn (2007) en wanneer het dégorgement plaatsvond (juni 2014). Dat laatste geeft je een indruk van de periode van rijping. In dit geval na tijdelijke botteling voor de tweede vergisting dus dik zes jaar. Helaas staat het bij bijna geen mousserende wijn op de fles. Je ziet zo namelijk hoelang de fles al in het verkoopkanaal (winkel bijvoorbeeld) gelegen heeft. Niet handig als die stoffige fles te lang onverkocht bleef liggen en te oud blijkt te zijn. Maar ach, de meeste mensen weten toch niet wat het is. Maar het is ook niet goed voor de verkoop natuurlijk als ze de dégorgementdatum als houdbaarheidsdatum zien, want dat is de wijn al lang over de deadline heen. 
Deze fles was zeker niet over de houdbaarheid heen. Hij kan nog zeker 5 jaar liggen!
Naam: champagne René Geoffroy Volupté 1er cru brut
Producent: René Geoffroy wil met deze wijn de mooiste expressie van chardonnay in Cumiêres laten zien. 
Land/gebied: Champagne
Type: champagne
Jaar: NV
Kleur: goudgeel met oranjezweem. 
Zoetheid: brut (4 gram / liter), zeer droog dus, zeker in de categorie brut die t/m 15 gram gaat. 
Alcoholpercentage: 12,5%
Druivenrassen: 80% chardonnay, 10% pinot noir en 10% pinot meunier. Deze wijn is een blend uit 2007. Elk jaar verschilt de blend. 
Productie: méthode traditionelle (2e gisting op fles). Met de hand geoogst en vergist op houten vaten. De ‘malo’ is vermeden om de frisse zuurgraad te behouden. 
Smaakprofiel: zuiver, strakdroog, midgroffe mousse, rijpe appel, venkel, onrijpe peer, hazelnoot, duidelijke gisttonen, lange afdronk. De grofheid van de mousse verbaast me, gezien de lange rijping. 
Waardering: ****(+)
Houdbaarheid: dit was kindermoord! De wijn kan nog zeker 5 à 6 jaar liggen, maar verandert dan natuurlijk wel van karakter. 
Wijn-spijs tip: mooie aperitiefwijn voor de gevorderde champagnedrinker, lekker bij oesters, zeebaars, tarbot, jonge geitenkaas of Parmezaanse kaas. 
Prijs: ik heb ‘m gekregen, maar zag die de wijn te koop is bij b.v. Clara’s Champagnes voor €42. 
Advertenties

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in champagne, dégorgement en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Champagne Geoffroy, Volupté 1er cru brut

  1. Sjors zegt:

    Zie deze nou voorbij komen. Moet eerlijk zeggen dat ik tegenwoordig eerder een Prosecco aanschaf dan een champagne. Deze ziet er desondanks heel interessant uit. Vooral wijnen die je lekker moet laten rijpen geven je vaak meer smaak voldoening dan de Prosecco stiekem!

    • bubbelblog zegt:

      Ieder z’n ding, Sjors. Ik prefereer champagne over het algemeen. Meer karakter en diepgang. Meer proefplezier. Er is aardige tot redelijk goede prosecco, maar wat mij betreft zijn de producten en hun gebruiksmomenten absoluut niet te vergelijken.

  2. Pingback: Champagne Geoffroy “Volupté, 1er cru brut, 2007 (dégorgement 11/2015) | Vinissima's Bubbelblog

  3. Marlies zegt:

    Dan de derde hier! Mij favoriet is toch echt de cave, hier is veel meer zon overheen geweest en heeft een veel zachtere smaak. Heerlijk voor bij bijvoorbeeld toetjes!

    • bubbelblog zegt:

      Ieder z’n voorkeur. Lekker toch!? Ik hou juist van champagne vanwege de zuurgraad. Voor bij desserts, ja dan moet je geen champagne brut nemen inderdaad. Veel te droog! Maar demi-sec of doux kan wel. Cava is inderdaad vaak wat zachter. Maar ook daar kun je bij desserts nog beter een zoetere variant kiezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s