Champagne Jacquesson extra brut 738, de non-vintage die eigenlijk geen non-vintage is

  
Genoten van champagne Jacquesson extra brut 738. 

Jacquesson is altijd een feestje. Jacquesson behoort tot de tophuizen in de Champagne. Hun non-vintage verschilt elk jaar. En dat is bijzonder, want in de Champagne streeft men voor de non-vintage (of BSA, zoals de Fransen zeggen: brut sans année) naar een constante smaak. Jacquesson doet dat niet. Je proeft wel degelijk verschil, want hun non-vintage lijkt meer op een multi-vintage. 

Door de nummering – in dit geval 738 – weet je welk oogstjaar als basis gebruikt wordt. Voor de 738 is vooral de oogst van 2010 gebruikt. In 2000 werd de eerste non-vintage uitgebracht. Die kreeg de naam No. 728. Inmiddels is ook de 739, van merendeels 2011 (met 31% reservewijn). 

De gegevens staan zorgvuldig vermeld op het backlabel, ook de maand van dégorgement, zodat je weet dat je een ‘verse’ fles hebt, èn zodat je kunt berekenen hoe lang de fles ‘sur cave’ heeft gelegen. Ik waardeer die info, maar het blijft helaas een uitzondering in de Champagne. 

Naam: champagne Jacquesson extra brut Cuvée No. 738

Producent: Jacquesson. Het champagnehuis werd in 1798 opgericht door Memmie Jacquesdon. Sinds 1974 is het eigendom van de familie Chiquet. De broers Jean-Hervé en Laurent hebben er een echt eigenzinnig tophuis van gemaakt. 

Land/gebied: Champagne

Type: champagne

Kleur: lichtgeel

Zoetheid: extra brut, dosage 2,5 gr/L

Alcoholpercentage: 12%

Druivenrassen: 61% chardonnay, 18% pinot noir en 21% pinot meunier. Dit percentage verschilt van jaar tot jaar. Zo heeft No. 739 (met oogst 2011 als basis) 57% chardonnay, 21% pinot noir en 22% pinot meunier. 

Productie: méthode traditionelle. De basis voor deze 738 is de oogst van het moeilijke en koele natte jaar 2010. Daar wordt maar liefst 33% reservewijn aan toegevoegd, deels van 2008 en deels van het warmere jaar 2009. Het dégorgement vond plaats in mei 2014. De wijn heeft dus circa 3 1/2 jaar ‘sur cave’ gelegen. En dat proef je in de rijpheid en het smaakprofiel. 

Smaakprofiel: strakdroog. Zuiver en puur. Fijne mousse. Duidelijk amandelbittertje. Gisttonen. Granny Smith. Marcepijn. Mandarijnenzest. Frisse zuurgraad. Bijna ziltig. Volle wijn. Het hoge percentage chardonnay is goed te proeven. Dat geeft crispy zuren en mineraliteit. Van de fruitige invloed van pinot meunier is minder te merken. 

Wij dronken ‘m ‘los’, zonder eten, maar de wijn is zo krachtig en droog dat je er beslist iets bij zou moeten eten! 

Houdbaarheid: 4-6 jaar na dégorgement (dus tot ca. 2020). 

Waardering: zeer goed ****

Wijn-spijs: door zijn strakdroge en uitgesproken stijl, is de wijn minder geschikt als aperatiefwijn, maar eerder een eetwijn. Zet de oesters maar klaar!

Meer info: http://www.champagnejacquesson.com

Te koop bij: o.a. Marius (Den Haag, Wassenaar), Gouden Ton, ovino.nl

Consumentenprijs: ca. €50-€52

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in champagne en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s