Torbato’s triomf bij Sella & Mosca met de Vino spumante, Terre Bianche brut, Cuvée 161 uit Sardinië

 

 Vorig jaar hebben wij tijdens een verblijf in Sardinië kennis gemaakt met het interessante inheemse druivenras torbato. Daar wordt witte wijn van gemaakt, maar ook mooie mousserende wijn. Deze Cuvée 161 van Sella & Mosca namen wij toen mee en we genoten ervan bij een uitgebreide fruits de mer-schotel.

Naam: Spumante, Terre Bianche, Torbato brut, Cuvée 161, Sella & Mosca.
Producent: Sella & Mosca. Sella & Mosca is een van de bekendste en toonaangevende wijnhuizen op Sardinië. Het huis werd in 1899 opgericht door ingenieur Erminio Sella en advocaat Edgardo Mosca en de wijngaarden bevinden zich rond het mooie stadje Alghero in Noordwest-Sardinië. Het logo van het wijnhuis verwijst naar de hobby van beide mannen. Sella en Mosca waren namelijk hobby-egyptologen en het logo is een reproductie van een ‘hiëroglief’ dat te vinden is in de Mastaba van Mereruka, Vizier of King Teti in Saqqara. Het beeldt mensen uit die wijn aan het persen zijn.
Land/gebied: Italië / Sardinië. De druiven komen van een wijngaard in de buurt van Alghero in Noord-Sardinië.
Type: spumante
Jaar: NV
Kleur: lichtgeel.
Zoetheid: brut
Alcoholpercentage: 11,5%
Druivenras: 100% torbato. Torbato is het kenmerkende druivenras van Sella & Mosca! De druiven komen van klones van torbato die een wat hogere zuurgraad hebben. Torbato is een synoniem van Malvoisie du Roussillon en wordt ook wel tourbat genoemd. Het wordt tegenwoordig nauwelijks meer aangeplant, behalve op Sardinië.
Het druivenras zou, zoals wel meer Sardijnse druivenrassen, tijdens de Catalaanse overheersing van Sardinië door de Spanjaarden (14e/15e eeuw) op het eiland geïntroduceerd zijn. Onbekend is echter of dat voor dit ras ook zo is. Sella & Mosca gaat er kennelijk wel van uit, want op hun site noemen ze het ras “torbato, vitis iberica”. In Italië komt torbato vooral voor op Sardinië, in het Noordwesten rond de stad Alghero en in overige delen van de provincie Sassari. De stille witte wijn “Terre Bianche” van Sella & Mosca is een van de zeldzame voorbeelden; een wijn met aroma’s van appel en peer  en een klein bittertje in de afdronk. torbato heeft vaak ook wat rokerige tonen.
Productie: méthode charmat of cuve close (2e gisting op tank).
Smaakprofiel: licht en elegant. Fluweelzachte mousse met midfijne pareling. Milde zuren. Fruitig. Citrustonen, zelfs wat physalis en mandarijn. Oogt off-dry door rijp fruit. Zeer aangenaam. Drinkt makkelijk en zal menigeen bekoren die niet van superstrak met hoge zuurgraad houdt.
Waardering: ***(*) goed
Houdbaarheid: ca. 1 jaar (Let op: de meeste mousserende wijn is ‘ready-to-drink’ bij aanschaf en verbetert niet op fles. Drink de wijn dus liefst zo jong mogelijk om frisheid en een goede mousse te garanderen!)
Wijn-spijs: aperitief of lichte visgerechten of, zoals Sella & Mosca zelf voorstelt: “unbeatable with Sardina’s fantastic shellfish”.
Meer info: http://www.sellaemosca.it|
Gekocht in Sardinië zelf, ca. €15 aldaar.

 

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in Italië, méthode charmat, spumante, torbato en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s