Champagne Geoffroy “Volupté, 1er cru brut, 2007 (dégorgement 11/2015)

  
Wow, wat een verschil. Wij dronken deze wijn in maart 2015 en mijn beleving was compleet anders! Die wijn was van hetzelfde oogstjaar, 2007. Maar daar waar de wijn van vandaag redelijk recent op de markt kwam (dégorgement november 2015), was die andere in juni 2014 gedégorgeerd. Wat een verschil! In mijn vorige bericht (zie hier) schreef ik over kindermoord. Jeugdige wijn die toen nog zeker vijf jaar kon liggen (tot 2020 dus). Nu zijn we van mening dat de wijn er prachtig voorstaat, mooi op dronk is, maar al bijna wat aan kracht en sprankelende mousse lijkt te gebben ingeboet. Advies nu: nu mooi en bij voorkeur binnen 2 à 3 jaar (dus voor 2019) drinken. Heel leuk om dit soort verschillen te constateren. 
Nu dus geproefd:

2007 – dégorgement juni 2914 (geproefd maart 2015). 

2007 – dégorgement november 2015 (geproefd maart 2016). 

En het zou dus ook interessant zijn om de 2007 – dégorgement juni 2014 nu nog eens te proeven om te zien wat die extra flesrijping na dégorgement doet. 

Ter vergelijk: wij proefden Cuvée No. 734 van Jacquesson (merendeel oogstjaar 2006) drie keer. 

Dégorgement

PS Er zijn maar weinig champagneproducenten die de datum van dégorgement op de fles zetten. Meer over dégorgeren lees je in mijn eerdere artikel over Jacquesson

Naam: Champagne Geoffroy, Volupté, 1er cru brut, 2007

Producent: René Geoffroy. René Geoffroy wil met deze wijn de mooiste expressie van chardonnay in Cumières laten zien. 

Land/gebied: Frankrijk/Champagne

Type: champagne

Jaar: 2007

Kleur: strogeel

Zoetheid: brut (4 gram / liter). De dosage is hetzelfde gebleven, maar had van mij nog iets lager gemogen! Bij de editie 2007 – dégorgement juni 2014 vonden we de champagne fris en strakdroog. Dat is nu zeker niet het geval. Sterker nog, de wijn oogde zacht met bijna een klein zoetje. Jacquesson varieert ook zijn dosages bij wijnen van hetzelfde oogstjaar die op verschillende momenten zijn gedégorgeerd. Mogelijk om zo het rijpingseffect te corrigeren om een vergelijkbaar smaakeffect te creëren. Slim! Had van mij hier ook gemogen. Maar ook hier weer: leuk om die verschillen te proeven. 

Alcoholpercentage: 12,5%

Druivenrassen: 80% chardonnay (van kalkbodem in Cumières), 10% pinot noir en 10% pinot meunier. Deze wijn is een blend uit 2007. Elk jaar verschilt de blend. 

Productie: méthode traditionelle (2e gisting op fles). De wijn is van oogstjaar 2007. Met de hand geoogst en vergist op houten vaten. De ‘malo’ is vermeden om een frissere zuurgraad te behouden. Het dégorgement was november 2015. Lang ‘sur cave’ gerijpt. 

Smaakprofiel: mooi gerijpt. Zachtschuimende midfijne mousse. Zachte zuren. Gistig. Hazelnoot. Rijpe appel geeft een klein zoetje. 

De vorige editie (dégorgement juni 2014) had verbazingwekkend groffe belletjes. Nu zie je die alleen nog bij het inschenken, echte ‘colabubbels’, maar die verdwijnen snel en maken nu plaats voor midfijne bubbeltjes. Duidelijk invloed van de langere kelderrijping, maar de mousse is nu zo zacht, dat je vermoedt dat die snel verdwijnt als je deze editie nog jaren bewaart (vandaar onderaan mijn houdbaarheidsadvies). 

Waardering: **** (zeer goed, maar net een tikje minder dan editie 2007 – dégorgement juni 2014)

Houdbaarheid: volgens de champagne-theorie zou deze wijn na dégorgement nog ca. 7 jaar kunnen rijpen. Maar ik zou ‘m zeker niet tot 2022-2024 willen bewaren. De mousse is mooi fijn, maar niet heel krachtig. Zou je ‘m nog tot ver na 2020 bewaren, dan gaat de mousse teveel weg. Mijn advies dus: opdrinken binnen 2 à 3 jaar (van 2016-2019). 

Wijn-spijs: chique aperitiefwijn of bij gerechten. Aangezien deze wijn minder strak is dan de editie met dégorgement juni 2014, hier ook een ander advies. Wij dronken deze champagne bij Angelique Schmeinck’s recept voor zeeduivel met schuimige saffraansaus en knapperige witlof met sinaasappelsaus en peterselie-dragonolie. Of probeer ‘m bij foie gras met vijgencompôte of bij gevogelte met saus. 

Meer info: http://www.champagne-geoffroy.com

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in champagne en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s