Zondagsontbijt: oesters met champagne

img_0985Hoe leuk is het om je geliefde op zondagmorgen te verrassen met een romantisch ontbijt!? Wellicht denk je aan lekkere croissants met versgeperste jus d’orange? Een eitje? Of aan beschuit met aardbeien? Nee, ik wil een heel andere kant op…

Oesters! Met champagne. Wat dacht je daarvan. Tikje luxe, maar als je van de zilte zeebeestjes houdt, why not!?

Je bent er de eerste keer wel even mee bezig als je zelf de oesters moet kraken. Bij mij duurde dat meer dan een uur voor 12 stuks. Maar gaandeweg gaat het steeds sneller en een goed (= dun) oestermes en een oesterhandschoen (maar met een theedoek kan het ook prima) helpt ook.

Oesters kraken

Hou de oester in je ene handpalm (met oesterhandschoen of theedoek in je hand eronder ter bescherming). Bolle kant van de oester in je handpalm. Neem je oestermes in je andere hand. Vaak krijg je een mesje gratis bij een doos van 12 oesters. Wrik nu voorzichtig de oester open. Je moet de sluitspier doorsnijden. Dan kun je makkelijk de beide helften van de oester loswrikken. Doe dat voorzichtig, want anders komen er schilfertjes van de oesterschaal in het oestervocht. Als je de bovenste helft erafgehaald hebt, snij je de oester los van de onderste helft. Zorg ervoor dat het oestervocht erin blijft. Oesters die openstaan, raar ruiken, kapot zijn en/of geen vocht meer hebben, kun je beter weggooien.

Leg de open oesters op een grote (ronde) schaal. Voorkom dat ze kantelen en leeglopen! Daarom moet je de schaal bekleden. Dat kan met crushed ice, maar dat smelt te snel. Rijstkorrels kunnen ook. Soms krijg je er zeewier bij, maar meestal niet. Een handige en goedkope manier is ook om wat aluminiumfolie luchtig te verkreukelen en de oesters daarop te leggen.

Serveren

Serveer de oesters met wat schijfjes citroen. Druppel wat citroensap op de oester en slurpen maar. Do you like it hot? Druppel er dan wat Tabasco (rode of groene) op. Nog lekkerder bij de oester vind ik dit dressinkje. Doe in een klein schaaltje een paar eetkepels witte wijnazijn (of nog zachter: witte ‘balsamico’ = balsama), een heel fijn gesnipperd rood uitje en strooi er wat versgemalen peper over. Schep een theelepeltje dressing op je oester.

Neem een fles gekoelde champagne (*) onder je arm mee en neem de oesters en champagne mee naar bed en verras je geliefde ermee. Love is in the air! Als je tenminste van oesters houdt…

Wijntip (*). Droge champagne (brut of zéro dosage) past hier het beste bij. Op zoek naar iets minder dure alternatieven? Neem een andere droge (= type ‘brut’ of superdroog: ‘zéro dosage’) mousserende wijn. Bijvoorbeeld een Spaanse cava, een Franse crémant (zoals crémant de Loire, d’Alsace of de Bourgogne), een Duitse Sekt, een Itakiaanse spumante of een Zuid-Afrikaanse vonkelwijn. Nee, geen prisecco, want die is meestal zoet en dat past absoluut niet bij oesters!

Geniet ervan!

Advertenties

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in bubbels algemeen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s