Waarderingssysteem

Bubbelblog waardeert elke mousserende wijn om de wijnliefhebbende lezer een indruk te geven van de kwaliteit. Er wordt een 5-punts waarderingssysteem toegepast, waarbij ook ‘halve punten’ worden toegekend. Zo is 3 ½ dus ***(*) en komt neer op een waardering “goed tot zeer goed”.

De volgende sterrenwaardering wordt toegepast:

* slecht
*(*) slecht
** matig
**(*) oké / prima
*** goed
***(*) goed tot zeer goed
**** zeer goed
****(*) zeer goed / uitstekend
***** excellent / uitzonderlijk

Zou je dit vijf*****-systeem met een 20-punts systeem willen vergelijken, dan is alles onder 14,5 punten één *, 15-15,9 punten levert ** op, 16-16,9 punten is ***, 17-18,9 punten is **** en 19-20 punten is vergelijkbaar met *****.

Wat is kwaliteit…?
Kwaliteit is een lastig ding. Het is objectief waarneembaar. Daarmee bedoel ik dat een (mousserende) wijn op zich goed of zelfs uitstekend kan zijn, maar dat het niet je persoonlijke smaakvoorkeur is. Een wijn kan dus goed zijn, maar hoeft niet je smaak te zijn, lees: je hoeft ‘m niet ‘lekker’ te vinden.
Wanneer is een mousserende wijn goed? Dat hangt onder andere samen met de grootte van de bubbels of mousse (fijne belletje betekent vaak een betere kwaliteit dan groffe bubbels), maar ook met de zuiverheid, de complexiteit en de lengte van de afdronk. De waardering op bubbelblog.nl is gebaseerd op – objectieve – bovenstaande criteria.

Prijs-kwaliteit
Iets anders is de prijs-kwaliteitverhouding. Een eenvoudigere mousserende wijn van, zeg, €15 zal nooit de complexiteit van een topchampagne van meer dan  €150. Maar qua prijs-kwaliteitverhouding kan de sparkler van €15 het best winnen van die van €150!

Persoonlijke voorkeur
Tenslotte: wijnliefhebbers gaat het er uiteindelijk vooral om dat ze een wijn vinden die hen zelf aanspreekt. Een wijn kan nog zo mooi zijn, als je niet van strakdroge  champagne met een hoge zuurgraad houdt, waarom zou je daar dan veel geld voor uitgeven…!?
Kies iets dat bij de gelegenheid en het gezelschap past: Tuinfeestje? Romatisch diner? Speciaal diner met goede wijnminnende vrienden? Op Oudejaarsavond met een oliebol? Receptie voor een groot gezelschap? Etc. Van feestelijke rosé tot strakdroge complexe topcuvée.
Kies iets dat bij je smaak en eventueel de spijs past. Hou je niet van strakdroog? Eet je erbij? Hou daar dan met de keuze rekening mee.
En tenslotte: Kies iets dat bij je portemonnaie past! Ook voor €10 à €20 zijn best mooie mousserende wijnen te koop. Kies liever een goede Sekt, cava, crémant of Vonkelwijn voor dat geld dan een slechte champagne!

Geniet ervan!
Sprankelende groet! .•°*

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s