Sula brut, sparkling wine from India

IMG_2298

Leuk als je een flesje bubbels op je stoep vindt! Zeker als die interessant is en ook nog eens lekker. De bubbel die wij met pinksteren opentrokken is van Sula Vineyards en komt uit…India! De bubbel springt meteen enthousiast uit de fles en doet in het begin zeer aangenaam aan. Na een tijdje – bij wat opwarming – komen er wat atypische aroma’s naar boven, maar de Sula brut toont zich als een prima partybubbel, zeker gezien zijn prijs van €8,95. Maar je merkt dat er geen champagnedruiven zijn gebruikt. Maar ach, Sula brut is wel een geduchte concurrent voor de sparkling Marquise de Pompadour van Chateau Indage.

Ik heb als eens eerder wijnen van Sula gedronken. Een paar jaar geleden in India zelf de shiraz en de chenin en enkele maanden geleden de zinfandel en de sauvignon als proefflessen voor vinissima.nl (zie http://vinissima.wordpress.com/category/india/).  Allemaal verrassend. Niet heel complex, maar gewoon goed gemaakt. En dat is al heel wat voor een opkomend wijnland.

Naam: Sula brut, sparkling wine,  méthode traditionelle, wine of India
Producent: Sula Vineyards. Vinissima proefde nu voor Bubbelblog de mousserende wijn van Sula Vineyard. Victor Petit van AsianWines importeert de wijnen van Sula sinds kort. Het wijnhuis Sula ligt zo’n 180 kilometer van Bombay in het gebied Maharashtra. Negentig procent van de Indiase wijn komt uit dit gebied. Rajeev Suresh Samant is de oprichter van Sula. Hij ontdekte zijn passie voor wijn tijdens zijn studie als software engineer in San Francisco en smokkelde zinfandel-stokken naar India. Sula bestaat sinds 1999.
Land/gebied: Nashik/Maharashtra, India. Sinds de 80-ger jaren van de vorige eeuw is er meer en meer belangstelling in India voor wijn, zeker het laatste decennium met een welvarendere middenklasse. Wijnbouw vindt in India vooral plaats in de regio Maharashtra met wijnhoofdstad Nashik in de gelijknamige valley als middelpunt. Daar komt ook deze mousserende wijn van Sula vandaan. In Nashik werden trouwens altijd al veel tafeldruiven aangeplant, dus is het logisch dat men hier nu ook experimenteert met wijndruiven en wijn. Sula is een van de grootste Indiase wijnproducenten en wordt als toonaangevend in Maharashtra gezien.
Type: sparkling wine, méthode traditionelle
Kleur: bleekgeel
Zoetheid: brut
Alcoholpercentage: 11,5% 
Druivenrassen: onbekend, maar vermoedelijk een blend van maar liefst acht verschillende tafeldruiven en lokale druiven. Dat zou de bijna medicinale aroma’s en afdronk kunnen verklaren.
Productie: méthode traditionelle. Mooi detail: op het backlabel staat de maand van productie (Sept.2012), een soort degorgement dus. Kom daar in Frankrijk eens mee!
Smaakprofiel: midgroffe vriendelijke mousse. De gisttonen van champagne ontbreken volledig. De wijn is licht en elegant en smaakt naar peer en granny smith. Op de achtergrond wat medicinale tonen.
Houdbaarheid: ca. 1 na aankoop
Waardering: *** prima
Wijn-spijs: als aperitief en volgens de producent ook bij tandoori, gefrituurde gerechten en lichte Aziatische gerechten als dim sum. Mijn tip: aperitief prima, maar laat pittige gerechten schieten, dat gaat niet. Bij lichte visgerechten kan het wel, bijvoorbeeld gestoomde vis.
Meer info:  www.sulawines.com   
Te koop bij: AsianWines.nl (twitter: @AsianWines)
Consumentenprijs: €8,95 (voor deze prijs kan je ‘m zeker niet laten liggen! en als ie wat meer zou zijn ook niet trouwens…)

Naschrift 2 november 2014:
Vandaag proefde ik de SULA brut opnieuw. De maand van productie stond er wederom op, in dit geval januari 2014. Een heel andere wijn presenteerde zich. Een volle procent meer alcohol, namelijk 12,5%. Wat vooral opviel was het aroma en de smaak. Het medicinale was versterkt aanwezig en trok zelfs naar het jodiumachtige. Verder peer en in de verte wat honing. Natte wol. Jutezakken. De site vermeldt nog steeds niet welke druiven de brut bevat. SULA heeft zich nu al bewezen als een goede Indiase producent, maar deze mousserende wijn vertoont helaas geen progressie. Ik geef deze editie niet meer dan ** in de waardering, mede vanwege het afwijkende smaakprofiel. Hopelijk verandert dat in de toekomst weer…
De wijn kost nog steeds €8,95.

Over bubbelblog

VINISSIMA’S BUBBELBLOG | WEGWIJZER NAAR EEN SPRANKELENDE WERELD ... Op www.bubbelblog.nl bespreekt VINISSIMA mousserende wijnen uit de hele wereld. Volg Vinissima ook op twitter via @vinissima en @bubbelblog. Met sprankelende groet, Ingrid Larmoyeur
Dit bericht werd geplaatst in India, méthode traditionelle, sparkling wine en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s